A Secluded Winter Sanctuary Integrated into the Slopes of Taygetus Mountain

By on March 24, 2020 Home Decor

taygetus house z level 1

The building is located in a Byzantine settlement on the eastern slopes of Mount Taygetus, at the edge of the Anakolon canyon, looking over the plain of Laconia. In order to climb the canyon, you pass between giant rock formations and near running water to come face to face with the majesty of Mount Taygetus in the distance. The surrounding area is one of outstanding natural beauty and forms part of the Natura 2000 Network.

taygetus house z level 11

This link is what gave the house its name, Yoik of Taygetus, which refers to this very distinctive musical form performed by the Sami people in the region of Northern Europe. Each yoik is a sound, a song, a most personal expression dedicated to a person, an animal or a landscape. The yoik expresses its reference in a spiritual manner, using the sounds of nature.

taygetus house z level 4

The overall solution for the residence proposes a new layer of habitation above the level of the ruin, symbolizing progress and creating new historical stratification in the succession of the village’s temporal and spatial layers of existence. The building was constructed below road level so that its lower height makes a more gentle impact on the environment. A walker, crossing the path before the house does not lose sight of the overall view of the landscape and the mountain range.

taygetus house z level 2

The house owner sought a winter sanctuary, whose size could be “modified”, so he could use it either alone or, in other instances, accompanied by family and friends. This gave rise to a modular construction with three distinct segments, which can be isolated or unified at will: the “liakoto” sun porch or solar: the entrance to the house; the “makrynari” or long room, which is the main space in the building; and the “domatia”, the space for the two bedrooms and the bathrooms. The liakoto The entrance space hovers over the old yard.

taygetus house z level 5

The interior of the stone side develops into a system that encloses the equipment for all the ways space is used: as a kitchen, library, sitting room, sleeping loft. The construction extends through to the exterior, with an outdoor kitchen, providing a sense of continuity and the flow of one space into another. The glass side has a single bench running in front of the windows which extends, using the same rationale, to create the covered outdoor eating area. Three steps down there is an outdoor seating area around a fire pit, as well as an eating area under the shade of the trees.

taygetus house z level 12

taygetus house z level 14

This central space, along with the bathroom, can be isolated to create a space that is independent of the remaining residence The domatia To the north-east of the central entrance there are two bedrooms and the bathrooms. This space, which was placed over the initial stone building and follows its outline, constitutes a distinct, independent, composite construct, that does not rest on the older building. The outside is clad in wood planks, in the way of many houses in the village.

taygetus house z level 8

The interior has a metal construction lays out space, the lofts, bathrooms, and bedrooms. The intent of this addition is to extend upwards and be distinct, visually and construction-wise from the existing building, as a contemporary light construction soaring over the heavier stone ruin. The original building is maintained and viewed as an interesting element from the past, a lingering memory imprint.

taygetus house z level 6

Architects: Z-level; Area: 122.0 m²; Year: 2020; Photographs: Viceversa, Angela Varveri& George Hatzakos;

taygetus house z level 16

taygetus house z level 9

taygetus house z level 7

taygetus house z level 13

You Might Also Like